Velomore testar grusinsamling från danska ES16

Vi har testat den grusspecifika kollektionen från danska ES16, som har en iögonfallande design.

Det danska cykelmärket ES16 grundades 2016 av Thomas Dybdahl från Århus. ES16 är designat och utvecklat i Danmark och tillverkar lagkläder för bland annat cykelklubbar, cykellag och företag, men har också ett brett utbud av cykelkläder till försäljning på sin webbplats. Velomore har testat det danska märkets kollektion av cykelkläder för grus.

ES16 låter sina kläder tillverkas av det tjeckiska företaget Kalas, som bland annat levererar kläder till World Tour-laget Alpecin-Deceuninck. Detta är cykelkläder av riktigt bra kvalitet. Den sitter bra på kroppen och materialet känns fint och hållbart.

Bibshorts
De testade Bibshorts, Tempus, är toppmodellen från ES16 och är tillverkade med fokus på komfort och en bra passform. Shortsen är tillverkade med sidopaneler som anpassar sig efter kroppen, vilket innebär att de sitter riktigt tätt runt benen. De sitter bra utan att vara för straighta eller obekväma. Vi har testat haklapparna under en längre tid på både korta och längre turer och de fungerar optimalt även på de längsta turerna i sadeln. De är snygga, passar bra (även efter flera tvättar) och stör inte på något sätt. Polstret i byxorna är riktigt bekvämt. Den ger maximal komfort och skydd och du märker knappt att den är där.

Toppar
Vi testade två toppar - en kortärmad tröja och en långärmad tröja. Skjortorna har ett rutigt mönster och vi älskar det. En del kanske tycker att den ljusa och färgglada looken är lite överdriven, men här på redaktionen får looken mycket beröm.

Skjortornas passform är lite snäv. Båda tröjorna är tillverkade med elastiska insatser under armarna, vilket ger en bra anatomisk passform, och de laserskurna ändarna på ärmarna på den kortärmade tröjan gör att tröjan sitter bra runt armarna. Tröjan är inte aerodynamisk som sådan - behöver den ens vara det för grus? - men den sitter ändå bra på alla de rätta ställena.

Den långärmade tröjan är tillverkad av ett elastiskt material, vilket gör att den passar bra runt hela överkroppen. Passformen är lite mer aerodynamisk än passformen på den kortärmade tröjan, vilket innebär att de sitter relativt tätt. Vi testade båda tröjorna i storlek M, men kunde ha haft den långärmade tröjan i storlek L.

Enligt ES16 är den långärmade tröjan lämplig för temperaturer mellan 10 och 20 grader. Och även om det förmodligen inte är helt fel, är det i den nedre delen av temperaturspektrumet som den gör sig bäst. Tröjan har fungerat bra på tidiga resor i det ljumma danska sommarvädret, men jag skulle gissa att den också skulle fungera bra på våren och hösten med en tunn tröja under.

Facit
Förutom shorts och tröjor testade vi ES16:s grusstrumpor, Fast Marino Blue GRVL, och deras snabbtorkande underställ, Sleveless mesh base layer. Båda har varit en god bekantskap och särskilt strumporna har blivit en favorit på både grus och väg.

Med GRVL-kollektionen presenterar danska ES16 ett snyggt och funktionellt utbud av kläder för gruscykling som också lätt kan bäras på vägen om du gillar ljusa och iögonfallande färger. Den ser bra ut, den passar bra och den fungerar precis som den ska.

Se kläderna här: GRVL - es16.dk

04. 2022-08-04ÖRBI — Thomas Dybdahl

Skriv en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de visas