TESTNING AV CYKELKLÄDER FRÅN OBEROENDE MEDIA

AV JEPPE TOLBØLL / FOTO: UGGI KALDAN/ALTOMCYKLING.DK

AOC TESTER CYKELKLÄDDA FRÅN ES16

Historien bakom ES16

ES16 är det danska cykelklädesmärket som grundades 2016. Kläderna tillverkas i Europa på de bästa fabrikerna. Alla fabriker är noggrant utvalda och testade. På ES16 läggs stor vikt vid kvalitet och fabriker som uppfyller de strängaste kraven på miljön.

"Jag har ägnat några år åt att hitta rätt leverantörer, så att vi under 2018 har den kvalitet på teamkläder som jag själv vill ha, till ett rimligt pris och pålitlig leveranstid"

– säger ägaren till ES16

ES16 tillverkar cykelkläder för cykelklubbar, föreningar, proffslag, cykelnätverk, cykellopp, företag eller andra grupper som tycker om att cykla, men självklart även säljer sina kläder i lösvikt på hemsidan.

I dagsläget är det 4 veckors leveranstid från det att designen är slutgiltigt godkänd, men leveranstiden kan givetvis ändras när vi närmar oss högsäsong på våren.

ES16 Elite Bib Shorts

Jag har cyklat en bra bit över 400 kilometer med ES16 haklapparna och jag har inte märkt av dämpningen alls. Det är verkligen positivt. Redan på första resan kunde jag konstatera att det var en helt ny kudde, det var lite "konstigt" att sitta på, men efter att jag hade lagt haklapparna i tvättmaskinen en gång så var de riktigt bra. Generellt är det alltid bra att inte köra långt i ett par haklappar som inte är tvättade.

Haklapparna klarade även inomhusprovet, där man oftast sitter lite mer statiskt än ute på vägen. Två timmar på hemmatränaren framför Zwift var ingen utmaning!

De är gjorda i klassisk lycra, med bra elastisk kapacitet, och jag är inte den minsta ryttaren, så det är också skönt att haklapparna är skurna efter en skandinavisk bakdel, och inte en smal italiensk modell. Jag provade en storlek XL, som passade perfekt för mig och mina drygt 90 kg.

ES16 Elite haklapparna har en riktigt snygg finish på benen som jag personligen gillar verkligen. Resåren slutar tätt runt låret, utan att vara obekväm och lämna märken.

Efter 5 tvättar är det fortfarande gott om "spänning" i resåren, så detta bådar gott för långtidshållfastheten.

Sammantaget är det ett par riktigt snygga bib-shorts som jag lätt skulle kunna tänka mig att åka en hel säsong i.

ES16 Elit-tröja

Jag älskar skjortan. Visst hjälper det att färgerna på testtröjan verkligen tilltalar mig, men dessutom sitter den nära, på rätt ställen, vilket är så jag gillar mina skjortor. Det ska inte vara något som fladdrar, för tänk om du tappade fart på grund av det! ;)

Det var dock en sak som retade mig. Skjortan slutade väldigt tight i halsen när jag provade den direkt ur väskan. Så min omedelbara tanke var att det var en dealbreaker, åtminstone för mig. Men efter att ha tvättat skjortan så passade den perfekt, så jag ska bara ta mitt eget råd. Tvätta dina cykelkläder innan du cyklar i dem för första gången, så får du den bästa upplevelsen.

Det som faktiskt stack upp för mig mest var att detta bara var ES16:s 2:a bästa tröja. Förutom Eliten har de storebror Pro, och lillebror Active. Thomas kunde dock berätta att det inte är någon jätteskillnad i materialvalet för Elite och Pro, men det är stor skillnad i snittet.

Elite har snygga manschettändar på ärmarna som sitter bra och som inte heller verkar lossna. Frammaterialet sträcker sig inte så mycket, å andra sidan andas det bra, sidopanelerna är riktigt elastiska och det ger en riktigt bra passform.

Det finns de klassiska 3 fickorna bak, med en liten "krok" i en av dem, så att du kan fästa t.ex. hans mobil (i omslag med häfte) eller plånbok, och andra viktiga saker, en väldigt fin liten detalj.

För priset vinner tröjan verkligen mitt hjärta! Du måste bara tvätta den innan användning, kanske! ;) Jag testade en storlek Large och den sitter tätt, på precis rätt sätt.

ES16 Elitjacka

Jackan är det plagg jag fått testa minst. Under testperioden helt enkelt för att vädret var så varmt att jackan var för varm. Så jag har lyckats testa den 3 gånger, och 2 av gångerna har jag fått zippa upp den så att jag inte svettas ihjäl.

Så för den skull kan man i alla fall säga att det är varmt nog länge till 13-15 grader, men där brukar jag också åka i kortärmad, med lösa ärmar och vindjackor. Den ena dagen när jag fick prova den i sig var det 8-9 grader och ett jäkla blåsigt väder, och det var bara för en timmes rulle.

Men jag frös inte, och det tog det värsta av det, vilket jag förväntar mig av en sådan jacka, som jag vanligtvis skulle använda på våren och hösten, eller om sommaren igen skulle vara under de där 10-12 graderna.

Passformen var lagom fin, men jag skulle personligen inte använda den i lopp då den inte passade tillräckligt nära, men jag tror inte att den är gjord som racejacka heller. Jag provade även en storlek Large här.

Slutsats

Kläderna har glatt överraskat mig, och jag var faktiskt tvungen att skriva till ES16 för att försäkra mig om att det bara var Elite-serien som jag hade testat och inte deras Pro-serie som de hade skickat.

Du kan köpa ett komplett klubbset för 1287 DKK, vilket jag tycker är ett väldigt skarpt pris för ett set riktigt bra kläder.

Du kan se några av ES16:s olika design på www.es16.dk där du även hittar ett kontaktformulär till deras designavdelning, som säkert gärna tar en pratstund med dig om lagkläder.