AOC testar cykelkläder från ES16

AV JEPPE TOLBØLL / FOTO: UGGI KALDAN/ALTOMCYKLING.DK

Historien bakom ES16

ES16 är ett danskt märke för cykelkläder som grundades 2016. Kläderna tillverkas i Europa på de bästa fabrikerna. Alla fabriker är noggrant utvalda och testade. På ES16 lägger vi stor vikt vid kvalitet och fabriker som uppfyller de strängaste miljökraven.

"Jag har ägnat några år åt att hitta rätt leverantörer, så att vi 2018 har den kvalitet jag vill ha på lagkläderna, till ett rättvist pris och en pålitlig leveranstid."

- säger ägaren till ES16

ES16 tillverkar cykelkläder för cykelklubbar, föreningar, professionella lag, cykelnätverk, cykeltävlingar, företag eller andra grupper som älskar cykling, men säljer naturligtvis också sina kläder i bulk på webbplatsen.

För närvarande är leveranstiden 4 veckor från det att designen godkänts, men leveranstiden kan naturligtvis ändras när vi närmar oss högsäsongen på våren.

ES16 Elite Bib Shorts

Jag har cyklat mer än 400 km med ES16-bibshortsen och jag har inte märkt vadderingen alls. Det är verkligen positivt. Redan vid första åkturen kände jag att det var en helt ny pad, den var lite "konstig" att sitta på, men efter att jag hade tvättat bibsen i tvättmaskinen en gång var de riktigt bra. Generellt sett är det alltid en bra idé att inte cykla långt i ett par bibs som inte har tvättats.

Bibsen klarade även inomhustestet, där du vanligtvis är lite mer statisk än ute på vägen. Två timmar på hemmatränaren framför Zwift var ingen utmaning!

De är gjorda av klassisk lycra med bra elastisk kapacitet, och jag är inte den minsta cyklisten, så det är också trevligt att haklapparna är skurna för en skandinavisk rumpa och inte för en smal italiensk modell. Jag provade storlek XL, som passade mig och mina drygt 90 kg perfekt.

ES16 Elite bibs har en riktigt fin finish på benen, vilket jag personligen verkligen gillar. Elastiken slutar tätt runt låret, utan att vara obekväm och utan att göra märken.

Efter fem tvättar finns det fortfarande gott om "spänning" i resåren, så det bådar gott för långsiktig hållbarhet.

På det hela taget är det här ett par riktigt fina bib shorts som jag lätt kan tänka mig att springa en hel säsong i.

ES16 Elite Jersey

Jag älskar tröjan. Naturligtvis hjälper det att färgerna på testtröjan verkligen tilltalar mig, men utöver det sitter den tätt på alla rätt ställen, vilket är så jag vill ha mina tröjor. Det får naturligtvis inte finnas några flax, för tänk om du skulle förlora fart på grund av det! ;)

Det var dock en sak som retade mig. Tröjan slutade väldigt tight i nacken när jag provade den direkt ur påsen. Så min omedelbara tanke var att det var en omöjlighet, åtminstone för mig. Men efter att ha tvättat tröjan passade den perfekt, så jag borde hålla mig till mitt eget råd. Tvätta dina cykelkläder innan du cyklar i dem för första gången så får du den bästa upplevelsen.

Det som faktiskt förvånade mig mest var att detta bara var ES16:s näst bästa tröja. Förutom Elite har de storebror Pro och lillebror Active. Thomas kunde dock berätta för mig att det inte heller är någon stor skillnad i materialvalet för Elite och Pro, men att det finns en stor skillnad i snittet.

Elite har fina ärmslut på ärmarna som sitter bra och inte verkar lossna heller. Materialet på framsidan sträcker sig inte så mycket, men å andra sidan andas det bra, sidopanelerna är riktigt stretchiga och ger en riktigt bra passform.

Det finns de klassiska tre fickorna på baksidan, med en liten "krok" i en av dem, så att du kan fästa t.ex. din mobil (i skydd med häftklammer) eller plånbok och andra viktiga saker, en mycket trevlig liten detalj.

För priset vinner tröjan verkligen mitt hjärta! Du behöver bara tvätta den innan du använder den, kanske! ;) Jag testade en storlek Large och den sitter tight, på precis rätt sätt.

ES16 Elite Jacket

Jackan är det plagg som jag testade minst. Under testperioden var jackan för varm, helt enkelt för att vädret var så varmt. Jag lyckades testa den tre gånger, och två av gångerna var jag tvungen att dra upp dragkedjan för att undvika att svettas ihjäl.

Så på den punkten kan man åtminstone säga att det är tillräckligt varmt för 13-15 grader under en lång tid, men det är också då jag brukar cykla i kortärmade kläder med lösa ärmar och vindvästar. Den enda dag jag fick prova den på sin rätta plats var det 8-9 grader och en jäkla vindstorm, och det räckte bara till en timmes rullning.

Men jag frös inte, och den klarade precis de slag jag förväntar mig av en sådan här jacka, som jag vanligtvis bär på våren och hösten, eller om sommaren någonsin skulle sjunka under de 10-12 graderna igen.

Passformen var ganska bra, men jag skulle personligen inte använda den på tävlingar eftersom den inte satt tillräckligt hårt, men jag tror inte heller att den är gjord som en tävlingsjacka. Jag provade även en storlek Large här.

Slutsats

Plaggen överraskade mig positivt, och jag var faktiskt tvungen att skriva till ES16 för att försäkra mig om att det bara var Elitserien som jag hade testat och inte deras Pro-serie som de hade skickat.

Du kan köpa ett komplett klubbset för 1287 kr, vilket jag tycker är ett väldigt bra pris för ett riktigt bra set kläder.

Du kan se några av ES16:s olika modeller på www.es16.dk där du också hittar kontaktformuläret till deras designavdelning som säkert gärna tar en pratstund med dig om lagkläder.

Test av ES16 på cykelstart.dk

Danska ES16 är numera välkänt i Danmark, och förmodligen särskilt för att de på kort tid har fått många kunder som använder dem för lagkläder, både företag och cykelklubbar.

ES16 har dock också ett ganska omfattande utbud av egen design, allt från tröjor, bibshorts, jackor med mera.

Den här gången hade vi deras Elite Jersey och Pro Bibshorts för testning, Elite är "mid-range" och Pro är deras toppmodell.

ES16 Elite Jersey

Som nämnts är Elite-serien ES16:s mellanklassortiment, men det finns ändå flera trevliga detaljer. Materialet är 100 % polyester, vilket innebär att materialet är lätt, andas och torkar snabbt när det är blött av svett.

Modellen har en genomgående dragkedja, elastiska och laserskurna manschetter för en supertät passform och elastik runt midjan med silikontryck på insidan för att förhindra att tröjan kryper upp. Reflekterande tråd har använts på ärmarna längs de platta sömmarna, en ganska smart detalj för att öka synligheten utan att behöva klistra in reflekterande material på tröjan. Längs sidorna finns nätpaneler för att optimera andningsförmågan.

På baksidan av tröjan finns 3 klassiska fickor, och som vanligt saknar jag en ficka med dragkedja. Fickorna har dock en bra storlek och rymmer din pump, energi och allt annat du behöver ha med dig på resan. Det finns också några reflekterande detaljer på varje sida av tröjan för ökad synlighet.

Tröjan har testats i storlek. XS och den storleken passar din egen person ganska bra på 175 cm. och 65 kg., den är inte hudtät men sitter bekvämt. Tröjan är bekväm att bära och manschetterna fungerar riktigt bra, medan silikonbandet i midjan håller tröjan på plats så att den inte kryper upp. Tröjan används främst i bra väder, dvs. från 15 grader och uppåt, och här gör den sig utmärkt! Det finns inte mycket "skydd" i materialet som är relativt tunt, men å andra sidan är det lätt att bli av med värmen och få lite ventilation i tröjan via panelerna i sidan. En smart liten detalj är att det i en bakficka finns ett hål på insidan av tröjan så att du kan dra en sladd för t.ex. hörlurar på det sättet.

ES16 Pro Bibshorts

Pro Bibshorts är de näst bästa i ES16-sortimentet, näst efter Pro Team Bibshorts. De är utformade för dem som vill ha hög kvalitet och god komfort, vanligtvis för dem som tillbringar många timmar i sadeln varje vecka - och där det är mindre viktigt om de kostar 300 eller 1000, komfort och passform är mycket viktigare.

Pro Bibshorts är tillverkade av så kallad Power Lycra som är superstretchbar och har kompression. Sömmarna är naturligt platta för att minimera irritation och toppen är tillverkad med platta remmar som inte skrynklar och en nätrygg för optimal ventilation och andningsförmåga - precis som det ska vara.

Manschetterna vid låren är breda laserskurna elastiska band med silikontryck på insidan, som håller dem på plats och förhindrar att de glider upp, samtidigt som de sitter helt tätt - så att du undviker en fula "kant" om du bär ett par byxor med långa ben. På ena låret finns ES16-logotypen tryckt, medan båda har små reflektorer på sidorna av benen.

Inuti Pro Bibshorts finns deras Zoom X-pad, en bra pad som är ganska flexibel, men ändå tillräckligt fast för att ge bra stöd/stöd på längre turer. Dynan är uppdelad i olika zoner med varierande tjocklek och min erfarenhet är att den fungerar riktigt bra och ger bra stöd för både MTB, grus och väg. Kudden sitter bra runt skrevet, vilket den ska göra om du köper rätt storlek. Jag började med en storlek. M. och här upptäckte jag att jag inte riktigt kunde få kudden att passa - jag bytte ut dem till en storlek. S och det var precis rätt storlek för mina 65 kg. fördelade på 175 cm., här sitter kudden precis som den ska - och stannar där under hela resan.

ES16 Pro Bibshorts är super diskreta, men med fina detaljer som platta hängslen, mesh baksida och laserskärning vid låren. Lägg därtill en fantastisk dyna som ger dig det stöd du behöver oavsett om du springer eller åker en lång tur - det finns verkligen inget att avstå från dem!

Slutsats

ES16 har återigen levererat en uppsättning cykelkläder av hög kvalitet till rätt pris! 899,- för ett par bra bibshorts är de flesta människor villiga att betala - inklusive jag själv, och här får du ett par diskreta bibshorts av riktigt bra kvalitet och med en riktigt bra passform. Tröjan har också flera trevliga detaljer, som laserskurna ärmslut, silikontryck i midjan och tillgång till kablar inuti tröjan - lägg till att du kan få den i några utföranden som sticker ut lite från mängden.

Sammantaget kan jag bara rekommendera setet, här får du bra valuta för pengarna och cykelkläder av hög kvalitet för god komfort för honom/henne som gillar längre turer på cykeln där det ställs lite högre krav på komfort.

Pris och tillgänglighet

ES16 Elite Jersey: 499,-
ES16 Pro Bibshorts: 899,-