Från danska ES16 De senaste månaderna har vi testat deras långa cykelbyxor för höst- och vinterbruk. Elite Roubaix heter modellen och i själva verket är det i skrivande stund det enda paret långbyxor i deras sortiment.

Kudde eller inte?

ES16 erbjuder denna modell i två versioner, den enda skillnaden är om det finns en kudde inuti eller inte, versionen vi har testat här är utan dyna.

Själv föredrar jag mina långa cykelbyxor utan vaddering så att jag kan ha mina favorit vadderade bib-shorts under. Det ger både bättre skydd och jag tycker att ett par vanliga bib-shorts sitter bättre i grenområdet än ett par långa cykelbyxor, här tycker jag ofta att dynan sitter lite löst och inte sitter på plats som med en ett par klassiska bib-shorts.

Oavsett vad du föredrar så finns Elite Roubaix i en version som passar dig.

Roubaix skyddar dig

Elite Roubaix är tillverkad av så kallat "termiskt isolerat roubaix"-material, vilket ger ett bra skydd mot vinden, även om det inte är vattentätt, men har vattenavvisande och isolerande egenskaper. Inuti är de fodrade med mjuk fleece som bidrar till både värme och isolering.

Storleksmässigt sträcker de sig från S -> XXXXXL – så alla kroppstyper är tillgodosedda, och samtidigt är de unisex – så både män och kvinnor kan använda dem.

Ovandelen är i mesh och hängslen är platta, detta gör det lätt att bli av med värmen och då kan ett par hängslen i mesh spännas ut ganska mycket så att de kan hålla byxorna väl på plats - utan att skava på axlar. Platta sömmar används också genomgående för minimal irritation.

Vid fötterna finns en dragkedja så att byxorna är något lättare att ta av och på.

Baktill finns några små reflekterande element, medan ES16-loggan är tryckt i vitt på båda låren.

Jag har testat Elite Roubaix vintercykelbyxor i storlek S som är rätt storlek för mina 65 kg. fördelat över 175 cm. De sitter tätt, som de ska, men har ändå gott om plats för ett par bib-shorts under – dessutom kan materialet töjas ut ganska mycket, så de kommer att anpassa sig till den enskilda ryttaren i stor utsträckning.

De har testats i blandade väderförhållanden, både milda dagar samt blåsiga och kalla dagar – och de klarar allt. Jag har inte haft några problem med att hålla värmen förrän nu, när vi "bara" har nått fryspunkten, å andra sidan är det typiskt sett inte min underkropp som fryser heller, utan snarare händer och fötter. Materialet ger ett bra skydd mot vind och lätt regn och stänk, som de har utsatts för ibland, kan även användas för UG.

Slutsats

Elite Roubaix är ett par riktigt bekväma "överdragsbyxor" för de kalla och tröttsamma dagarna på cykeln. Passformen är bra, materialet känns skönt och de ger det skydd som förväntas – det är inte så mycket trams! Designen är ganska klassisk vilket jag ser som ett plus, för då går de ihop med resten av cykelgarderoben.

Normalpriset är 699 NOK för versionen utan kudde och 799 NOK för versionen med kudde, vilket placerar dem något i "mellansegmentet" prismässigt och jag tycker att du får riktigt bra valuta för pengarna.

Kort och gott – ett par klassiska långa cykelbyxor i rätt material, med bra passform och till ett ganska skarpt pris!

Pris och tillgänglighet